« Over spanning, een krakende deur en de tip van de dag….»

Gepubliceerd op 13-10-2019

Krakende deur

Mijn oudste zoon heeft sinds kort vioolles en de juf liet horen wat er gebeurt als je de snaar iets te hard aanstrijkt (te hard duwen, te veel druk). Dan klinkt die viool als een snerpende, krakende deur uit een horrorfilm. Heel onprettig kan ik je verzekeren. Kleine tip tussendoor mocht je kind viool willen leren spelen; koop oordoppen ?


Maar daar zit wel de crux. Duw je niet te hard, maar strijk je ontspannen en vloeiend over de snaren klinkt het prachtig. Dit kan je leren.

Gevoelige snaar

Stembanden zijn net als vioolsnaren. Bewegen ze ontspannen en vloeiend, is het geluid prachtig.  Ik hoor echter veel mensen die met (te) veel spanning op hun stem spreken. Het geluid klinkt dan geknepen en geduwd.

Die spanning voel ik als luisteraar ook. Dat voelt onprettig en oncomfortabel, dus het is logisch dat ik afhaak. Dit gebeurt vaak heel onbewust en instinctief.

Overtuigen

Als je wil overtuigen gaan veel mensen hoger en harder spreken, die snaren worden dan dus nog iets harder ingedrukt. Gevolg is dat je niet overtuigend bent, maar dat je zo hard staat te werken als spreker dat je je  publiek niet overtuigd, maar moe is van het luisteren. Als ze überhaupt nog luisteren.

Tip van de dag

Mijn tip:  leer je stem te bespelen en zorg voor een ontspannen geluid. Reken maar dat we dan luisteren…

 

viool-1570956905.jpeg