« Feiten en fabels»

Gepubliceerd op 31-08-2020

Zijn het meningen, is het smaak of zijn het feiten? Tijdens trainingen krijg ik vaak de vraag of het niet allemaal gewoon smaak is. Ik begrijp die vraag!

We hebben het dan over hoe je overkomt. Over je stem en spraak en de non-verbale impact die je maakt. Er worden best veel beweringen gedaan op social media of in boeken waarbij ik de nuance mis.

  • Een lage stem is niet altijd beter als je het mij vraagt.
  • Een accent uit 't Gooi of Haarlem is niet superieur aan alle andere accenten. (Dat wordt overigens vooral vaak geroepen door mensen uit die regio valt mij op :)).
  • Een hese stem vindt men boeiend als ik de onderzoeken moet geloven. Ik kan me er iets bij voorstellen, maar het hangt toch erg van de context en vorm van heesheid af.

Kortom, stem en spraak is niet makkelijk te vangen in een hokje of in regels van goed en fout.

Geen smaak 
Maar ik durf inmiddels na zoveel jaar ervaring in dit vak wel te stellen dat het zeker ook geen kwestie van smaak is en dat het absoluut mogelijk is stem- spraakprofielen in een hokje te plaatsen. Ik heb hier zelfs een onderzoek(je) naar gedaan de afgelopen tijd. Over de resultaten later meer...

Wat in ieder geval uit eerdere onderzoeken blijkt, is dat als je een hele groep mensen vragen stelt over hoe ze een bepaalde stem beoordelen, zitten hier heel veel overeenkomstige antwoorden bij.

We zijn het er bijvoorbeeld vrijwel allemaal mee eens dat we een stem die vloeiend en ontspannen op en neer beweegt qua toonhoogte prettig vinden. Een stem die wat hapert, overslaat, hort en stoot of waar spanning hoorbaar is, ervaren we als minder prettig. 

We zijn het er ook over eens dat we een stem die wat hoger is vriendelijk en toegankelijk vinden. We gaan tegen kleine kinderen en puppy's vaak automatisch hoger spreken. Dit maakt ons minder bedreigend voor de kleine wezentjes. Niks mis mee zou je zeggen. Tenzij je onbewust een beetje doorslaat en tegen iedereen waar je vriendelijk door gevonden wil worden met je (te) hoge stem spreekt. Je maak jezelf dan eigenlijk kleiner, minder bedreigend voor je luisteraar. Of dit handig is hangt heel erg af van het doel van je verhaal.

Als jij in je hogere bereik spreekt is de kans heel groot dat je aan autoriteit verliest, echter dit hangt natuurlijk van veel meer facetten af. 

Het juiste recept
Hoe jij overkomt wordt bepaald door een heleboel aspecten. Niet in de laatste plaats door het referentiekader van je luisteraar. Het helpt dus enorm als je weet wie je tegenover je hebt.

Het is een totaal pakket aan non-verbale ingrediënten wat bepaalt hoe jij overkomt. Als jij weet welke ingrediënten je nu gebruikt kan je gaan variëren in je recept. 

Het is net als bij koken. Niet iedereen vindt hetzelfde lekker, maar er zijn wel een heleboel recepten die het bijna altijd goed doen bij je publiek. Zo zijn er ook ingrediënten die je maar beter niet kan combineren omdat bijna niemand ze makkelijk kan verteren.

Weet jij welk recept je nu gebruikt als je een presentatie geeft of spreekt tijdens een vergadering??

Een tijdje geleden maakte ik voor ondernemersvereniging Bites & Business in de serie succesrecepten een receptkaart voor een onweerstaanbare stem. Als je de kaart wilt ontvangen laat het zeker even weten dan zorg ik dat je hem ontvangt.

Veel groeten, Josanne 

945-MG-2929-Edit-1598884569.jpg